Fru Guri av Edøy
Fru Guri skriver seg inn i en rik speltradisjon med sin formidlingskunst og historie.
Fakta med følelser.
Spelet skiller seg ut ved at vi følger en aristokratisk kvinnes kamp og kløkt for å få reist en eksklusiv steinkirke på Edøy. Ikke minst finner vi mange henvisninger til faktiske hendelser i stykket. Folket lever i en brytningstid på slutten av vikingtiden, i overgangen fra norrøn tro til kristning av landet.
Fra spelet ble skrevet og oppført første gang i 1990, har en rekke nye arkeologiske funn og forskning bekreftet kvaliteten i historien som utspiller seg rundt Fru Guri av Edøy. Vi har vært vitne til avdekking av Edøystjerna i 2006, Funnet av Edøyskipet, en båtgrav og dyrkningsspor i 2019, eget forskningsprosjekt rundt Kulisteinen i 2020 og i 2022 avdekket vi spor etter større bygninger og en mengde kokegroper.
Dette befester Edøy og Kuli som et viktig senter i en brytningstid av nasjonal interesse. Edøy og Kuli var et knutepunkt med sin strategiske beliggenhet i Normærifylki, som strakte seg fra Namdalen i nord og til Eide i sør. Her hadde folket oversikt og kontroll over all ferdsel mellom sør og nord i landet.
Etter innføringen av kristendommen kunne man nøye seg med å samles på en haug, rundt en voll og et kors, men fra midten av 1100-tallet får man en byggeboom. Av 1171 kirker som er bevart fra middelalderen, var det kun 271 steinkirker som ble reist. De som bygde kirker i stein, var uten unntak rike og mektige.
Fru Guri av Edøy lever i en tid der skaldens muntlige framstilling av historia er rådende.
Å risse runer i tre eller hugge i stein er forbeholdt kyndige håndverkere. De store følelsene rundt fødsel, kjærlighet, tro og død får ikke plass på et stykke tre eller en stein, hva de faktisk sa, ble ikke risset ned. Her kommer diktningen og kunsten oss til unnsetning og vi får satt ord og levende bilder til følelser i turbulente tider der ulike meninger, syn og motiver driver oss mennesker både mot og med hverandre.
Vi takker dikterkunsten som bringer liv til personene vi møter på tunet og skuespillerne som evner å skape troverdighet i forfatterens ord. Scenerom som omslutter handlingen og musikk som løfter og driver oss inn i den gode flyten. Kostymer som sitter på kroppen og alle andre som deltar høyt og lavt for at alt skal henge sammen slik at publikum kan føle at; - ja, akkurat slik må det ha vært.
Velkommen til en opplevelse du vil huske lenge.
Sikre deg billett!
Det er mange som hvert år ønsker å bli med
Fru Guri inn på tunet på Edøya, så det gjelder å skaffe seg billett når muligheten byr seg. Amfiet er selvsagt tilgjengelig for rullestolbrukere, men dersom du har særskilte behov, ta kontakt med Gurisentret i forkant. Vi ønsker at alle skal få en god opplevelse og derfor har vi, som dette bildet viser, flere frivillige til å være vertskap. Kontakt Gurisentret dersom du har lyst til å bli frivillig hjelper under spelperioden.
God fornøyelse!